Postează răspuns 
 
Evaluarea subiectului:
  • 0 voturi - 0 în medie
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
MICROCIPAREA si STERILIZAREA cainilor - Legea 258/2013, Ordinul ANSVA
Autor Mesaj
Champion Of
Rings Kennel
Deconectat
Administrator
*******

Mesaje: 349
Alăturat: Aug 2012
Reputaţie: 7
Multumiri acordate: 5
Multumiri primite: 20
Mesaj: #1
MICROCIPAREA si STERILIZAREA cainilor - Legea 258/2013, Ordinul ANSVA
Material creat de catre

Secretar ACHMB

Dr medic veterinar Brindusa Gheorghiu

Arbitru Chinolog national, Instructor dresaj canin

Crescator – membru ACHMB – ACHR

http://www.achmb.com

MICROCIPAREA si STERLIZAREA cainilor este o necesitate, este dovada unei societati responsabile, educate, care isi iubeste si-si respecta cainele, cel mai fidel prieten necuvintator, lasindu-l sa se bucure de viata fara ca ea, societatea, sa-si satisfaca propriile nevoi de procreere prin puii adusi pe lume fara discernamint, fara selectie si ameliorare, fara control reproductiv, din monte ce sunt incestuoase sau metisari fara nici un fel de retinere sau putina jena.

Aducerea pe lume a puilor de caine cu sau fara stapin (si aici ne referim, cu durere, mai ales la femelele din rasa comuna, asa zisele comunitare sau maidaneze care se imperecheaza cu masculii asa zisi de rasa si fara pedigree majoritatea; la femelele din curtile oamenilor care fata si puii sunt aruncati in saci la marginea drumului, in gunoi sau pe cimp sau sunt lasati sa faca ochi si apoi sunt abandonati in voia sortii, sa moara de frig, foame, otraviti, batuti; la femelele chinuite si obligate sa fete la fiecare fatare fara sa aiba parte de ingrijire medicala sau vreun fel de consultatie in acest sens, din fabricile de caini care NU SUNT ALE CRESCATORILOR – MEMBRI AI ASOCIATIEI CHINOLOGICE ROMANE (AChR) … un pui de caine este ca si un copil, nu-l cumperi ca pe o marfa lipsita de suflet, de pe etajera unui magazin sau din vitrina unui petshop. Un caine este un copil, are suflet, emotii si sentimente, este venit pe lume sa ne iubeasca si sa ne respecte cu o singura conditie: sa-l iubim si sa-l respectam responsabil!

Nu! De noi a depins si depinde tot ceea ce se intampla in Romania zilelor noastre, de zecile de mii de caini aruncati pe strada, de caini comunitari, caini din adaposturi, caini abandonati pentru ca nu sunt ceea ce s-a dorit (nu de alta dar au fost cumparati de la traficanti sau din vreo vitrina sau de pe capota unei masini si normal, nu au pedigree – singura garantie a puritatii rasei). Din cauza nepasarii multora dintre noi se nasc pui ce au soarta pecetluita pe strada, in frig si ploaie, in vint si ger, in zapada, moarte prin infometare, inghetare, otravire, omorire etc. Din cauza nepasarii cu care aruncam banii pe puii de caine cumparati din tirguri, de pe capote masinilor aflate pe marginea strazilor si din petshopuri, de la intermediari si particulari asa zisi “crescatori” si asa zise “canise” … Cererea si mai ales nepasarea alegerii si provenientei le umple buzunarele celor ce speculeaza si inmultesc in nestire si fara discernamint … pui care fiind fara pedigree (certificate de origine, singura dovada a puritatii rasei) ar trebui dati spre adoptie si nu ar trebui vinduti ca oricum “nu conteaza, il iubesc ca este al meu”. Situatia disperata a cainilor de pe strada sau chiar din curtile oamenilor, din casele unor semeni de ai nostri, ni se datoreaza. Este datoria noastra morala, acum, in al 13 lea ceas sa facem ceea ce ar fi trebuit sa facem fara sa ne impuna legea si doar pentru ca iubim viata si cainele cu adevarat si ne pasa sa fie respectat si sa aiba o viata frumoasa … Sa ne asumam raspunderea cainilor nostri in fata legii, sa-i microcipam, sa-i vaccinam, sa reproducem cu discernamint si mai ales stiintific, daca este nevoie si avem caini de rasa cu pedigree care merita sa se procreeze.

“Hitlerism canin” mi-a zis o doamna azi la telefon care isi cita pustiul de 15 ani; dureros pentru mine ca mama n-a stiut sau n-a putut sau n-a vrut sa-i explice pustiului ca si lui i se poate intampla chiar la aceasta virsta de doar 15 ani ceea ce ar trebui sa se intample, daca va fi sa fie, la o alta virsta a maturitatii … ce inseamna responsabilitatea aducerii pe lume a unor fiinte nevinovate fie ca sunt caini, fie ca sunt copii …

MICROCIPAREA:

Cea mai simpla si mai eficienta modalitate de identificare si individualizare a cainilor nostri, netraumatizanta si mai ales infinit mai sigura decit tatuarea.

In Romania, pina in 2008, in lumea noastra chinlogica, a cainilor de rasa cu pedigree, se practica identificarea prin tatuare, o modalitate mai barbara si oricum foarte usor de falsificat de catre traficanti.

Toti cainii de rasa cu pedigree nascuti dupa acest an, 2008, au fost si sunt identificati prin microcipare, microcipurile fiind date de baza de date nationala a cainilor de rasa cu pedigree numita CARTEA DE ORIGINE ROMANA (COR), sub egida unicului forum national recunoscut peplan international, ASOCIATIA CHINOLOGICA ROMANA (AChR), prin asociatiile chinologice teritoriale si cluburile nationale membre. Microcipul este un mic cip, mai mic decit o boaba de orez, care se implanteaza foarte usor si repede printr-o simpla injectie sub piele, in zona gitului.

Acest microcip se implanteaza doar la un cabinet medical veterinar si doar de catre acei medici care au si CITITORUL DE MICROCIPURI prin care vi se poate demonstra ca s-a executat aceasta manopera corect.


Incepind cu data de 15 martie 2014 si pina pe 1 ian 2015 aveti in vedere c-au intrat in vigoare LEGEA 258 / 2013 si OrdinulANSVA in acest sens.

ORDINUL ANSVA:

TOTUL DESPRE MICROCIPARE, INDATORIRILE STAPINILOR DE CAINI SI A VETERINARILOR:


http://www.ansvsa.ro/documente/admin/Nor...7928ro.pdf

Pentru a va informa corect si a nu va mai lasa manipulati prin nestiinta, va rugam sa lecturati acest ordin! In acest fel va veti putea proteja cainele si puteti sa va luptati cu adevarat pentru drepturile dv!


Citeva paragrafe:

Art. 4. – Termene de identificare şi înregistrare

(1) Căinii se identifică şi se înregistrează cu respectarea următoarelor termene:

a) câinii nou născuţi cu proprietar - în termen de maxim 90 de zile de la fătare, dar în

orice caz înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea înspaţii publice a

acestora;

b) câinii adulţi cu proprietar – până la data de 1 ianuarie 2015 şi înorice caz înainte de

vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice aacestora şi cel mai

târziu înaintea vaccinării contra rabiei;

c) câinii proveniţi din adăposturile publice – în momentul adopţiei,înainte de a părăsi

adăpostul;

d) înregistrarea în RECS a câinilor identificaţi se realizează odată cu microciparea şi

eliberarea carnetului de sănătate, în cazul prezentării proprietarilor la sediul

utilizatorilor RECS, respectiv în maxim 5 zile de la implantarea microcipului, în cazul

deplasării medicului veterinar la sediul proprietarului sau în cazul în care, din motive

tehnice, nu a fost posibilă înregistrarea în RECS.

(2) Câinii neidentificaţi şi neînregistraţi aflaţi în spaţiile publicesunt consideraţi câini fără

stăpân şi sunt trataţi conform prevederilor legislaţiei specifice învigoare.

(3) Câinii identificaţi înainte de data intrării în vigoare a prezenţeinorme cu un microcip cu cod unic de identificare corespunzător standardelor ISO11784 sau 11785, vor fi înregistraţi în baza de date şi se vor emite carnete de sănătate noi, conform prezentelor norme.

Adnotarile noastre: in lumea chinologica, crescatorii au obligatia sa declare puii adusi pe lume din caini din aceeasi rasa cu pedigree, la maxim 3 luni de la data fatarii, in conformitate cu reglementarile ACHR. COR ul pune la dispozitie pentru fiecare pui in parte declarat: pedigree, microcip, carnet de sanatate. Cainii de rasa cu pedigree au microcipul asigurat de catre COR in urma eliberarii pedigriului!

Art. 7:

(3) În vederea înregistrării câinilor, proprietarii au obligaţia de a solicita identificatorului şi operatorului RECS, identificarea electronică cu microcip aprobat conform prezentelor norme, efectuarea acţiunilor sanitare veterinare obligatorii conform prevederilor legale, înregistrarea în RECS,eliberarea carnetului de sănătate şi a paşaportului după caz.

Adnotarea noastra: cautati cabineteleveterinare acreditate, microcipati cainii, data maxima este de 1 ian 2015!


Art. 8:

(4) Medicul veterinar identificator şi operator al RECS are următoarele obligaţii:

a) să verifice identificarea câinilor prin scanarea-citirea microcipului implantat şi

verificarea înregistrării în RECS, solicitând proprietarului carnetul de sănătate;

b) să identifice câinii neidentificaţi, înregistrând totodată datele proprietarului acestora;

c) să introducă în RECS, pe loc, după aplicarea microcipului şi efectuarea acţiunilor

veterinare, datele cu privire la animalele identificate şi proprietarii acestora, conform

formularului electronic de identificare;

d) să completeze, să semneze, să parafeze carnetul de sănătate şi să înmâneze

documentul proprietarului animalului;

e) să elibereze paşapoartele câinilor la cererea proprietarilor;

f) să respecte condiţiile şi procedurile stabilite de către CMV;

g) să vaccineze contra rabiei doar câinii care sunt identificaţi conformprezentei norme;

Adnotarea noastra: codul de tara pentru Romania la numerele demicrocipuri, primele 3 cifre obligatorii din cele 15 (in total) sunt 642 incepind cu data de 15 martie 2014!

Nu trebuie reintroduse alte cipuri pentru cainii microcipati deja!

“(3) Câinii identificaţi înainte de dataintrării în vigoare a prezenţei norme cu un microcip cu cod unic deidentificare corespunzător standardelor ISO 11784 sau 11785, vor fiînregistraţi în baza de date şi se vor emite carnete de sănătate noi, conformprezentelor norme.”

Ordinul ANSVA nu cuprinde datesuplimentare exacte referitoare la STERILIZARE.


STERILIZAREA SI LEGEA 257 / 2013:


Va rugam insistent CITITI si INFORMATI-VA, Monitorul oficial si alte site uri cu aceasi tematica sunt f usor de accesat pe internet!

Mult hulita si mediatizata LEGE 258 /2013 pe care insa nimeni n-a citit-o cu atentie si nimeni n-a prezentat-o ca atare, corect! Bine venita, “existenta” din 2002 insa neaplicata.

http://www.dreptonline.ro/legislatie/leg...stapan.php

Supranumita si Legea IONUT, Publicata in <a>Monitorul Oficial, Partea Inr. 601 din 26 septembrie 2013

Art. 13^2“Este obligatorie sterilizarea cainilor cu sau fara stapan apartinand rasei comune, metisii acestora, exceptie facand exemplarele cu regim special prevazute in normele metodologice de aplicare a prezentei ordonantei de urgenta.”Adnotarile noastre: Rasa comuna inseamna caine comunitar sau “maidanez” fie ca este de asazisa rasa sau metis.

Aceasta LEGE 258/2013 este o “completare”a LEGII 227/2002, care, tot la Art. 13 precizeaza care sunt aceste exceptii.


http://www.ach.ro/info%20home/07L771FS.pdf


Dati-ne voie sa va rezumam si sa va adaptam informatia la conditia si necesitatea chinologica actuala:


Se pot reproduce doar cainii de rasa cu pedigree fie ca este pedigree A, B, C.

Cei cu pedigree A si B se pot reproduce cu sau fara drept de monta adica o pot face si fara sa participe la expozitiile chinologice de frumusete.


Cainii de rasa (asa zisa rasa pina la proba contrarie) fara pedigree au o sansa unica sa-si elibereze PEDIGRIUL tip “C”prin participarea la expozitii dupa cum urmeaza:


Pentru cei ce aveti caini de rasa fara pedigree(cu exceptia raselor: Ciobanesc German, Boxer German, Dobermann, Rottweiler, Amstaff, Husky, Cocker Spaniel Englez) puteti participa la aceste expozitii chinologice de frumusete de tip CAC si sa dobinditi cel putin 2 calificative de “Foarte bine” pentru femele si 2 calificative de “Excelent” pentru masculi si astfel sa puteti solicita eliberarea pedigriului "C" pentru prietenii dv necuvintatoriSmile Altfel NU au voie sa se reproduca.


Asociatiile teritoriale va pot da o Adeverinta prin care, in functie de asemanarea fenotipica (exterioara) a cainelui dv cu o rasa sau alta, sa se faca o incadrare in acest sens, care sa foloseasca veterinarului pentru a trece corect in carnetul de sanatate acesta informatie. Insa NU se vor reproduce decit cainii de rasa cu pedigree fie ca este tip A, B sau C , dupa cum v-am prezentat putin mai sus.


Dreptul de monta inseamna acele calificative minime admise de care va aminteam ce trebuie dobindite in expozitiile chinologice de frumusete tip CAC! cel putin 2 Foarte bine pentru femele si cel putin 2 Excelent pentru masculi (cu exceptia celor 7 rase).


Prima sansa a acestui an pentru cainii de rasa fara pedigree din Bucuresti si nu numai:


https://www.facebook.com/notes/asociatia...5314156633


CE INSEAMNA UN PEDIGREE, TOTUL DESPRE ACESTACT DE ORIGINE:https://www.facebook.com/notes/asociatia...3241287512


Ce este un CRESCATOR – MEMBRU ACHR? Ce este un caine de rasa cupedigree?:


https://www.facebook.com/notes/asociatia...6073086557

Crescatorii - membri ACHMBSmile si cuiburile lor! Usor de gasit si de accesat:


https://www.facebook.com/notes/asociatia...0336236464


La ce expozitie chinologica de frumusete sa particip? Cum ma inscriu la expozitii?


https://www.facebook.com/notes/asociatia...5896209908MOTTO ul nostru: CUMPARATI UN CAINE DE RASA CU PEDIGREE DE LA CRESCATORII RESPONSABILI –MEMBRI ACHR (prin intermediul asociatiilor chinologice nationale si cluburilor de specialitate, membre ACHR) sau ADOPTATI UN CAINE DIN ADAPOSTURI! MICROCIPATI,VACCINATI si STERLIZATI!

Reproduceti responsabil, daca exexmplarul canin nu are defecte eliminatorii - conform standardului FCI, daca avem timp, spatiu, bani si pricepere!Secretar ACHMB

Dr medic veterinar Brindusa Gheorghiu

Arbitru Chinolog national, Instructor dresaj canin

Crescator – membru ACHMB – ACHR

http://www.achmb.com
(Acest mesaj a fost modificat ultima dată: 28-03-2014 03:15 PM de Mr. Amstaff.)
28-03-2014 02:54 PM
Vizitează site-ul acestui utilizator Găseşte toate mesajele acestui utilizator Citaţi acest mesaj într-un răspuns
Google ADS
GoogleADS

Some ADS
28-03-2014 02:54 PM
Alleexxa Deconectat
Avansat
*****

Mesaje: 1,547
Alăturat: Feb 2013
Reputaţie: 7
Multumiri acordate: 0
Multumiri primite: 64
Mesaj: #2
RE: MICROCIPAREA si STERILIZAREA cainilor - Legea 258/2013, Ordinul ANSVA
Am citit si eu ,pana sa vad acest topic,ca Ach a schimbat putin regulile pentru crescatori si se pune foarte mult accentul pe microciparea puiutilor pana la plecarea lor din canisa. Intr-un fel e bine,dar noi inca nu ne aflam in America,la noi daca s-a pierdut un caine putini sunt cei care l-ar lua sa-l duca la veterinar pentru a vedea daca apartine cuiva sau nu...si chiar sunt curioasa,oare toate cabinetele vet au cate un aparat de scanat?

İmage
29-03-2014 12:54 AM
Găseşte toate mesajele acestui utilizator Citaţi acest mesaj într-un răspuns
Postează răspuns 


[-]
Share/Bookmark (Arata tot)
Facebook Linkedin Technorati Twitter Digg MySpace Delicious

Posibile subiecte înrudite...
Subiect: Autor Răspunsuri Vizualizări: Ultimul mesaj
  Legea privind proprietarii de caini 15.03.2014 Mr. Amstaff 9 10,023 16-02-2016 10:31 AM
Ultimul mesaj: Pepsý
  Inregistrarea la politie a cainilor din ordonanta fara pedigree Alleexxa 0 2,477 17-09-2014 06:47 PM
Ultimul mesaj: Alleexxa
  Interzicerea cainilor in parcuri publice? Robert A 0 1,662 12-09-2014 07:22 PM
Ultimul mesaj: Robert A

Săritura forum:


Utilizator(i) care navighează în acest subiect: 1 Musafir(i)
▲ Reîntoarce-te SusContactează-ne Amstaff Romania Forum Mod (Arhivă) Uşor


AmStaff Romania © 2012-2021 Toate drepturile rezervate autorilor